Descoperire uimitoare într-o vilă romană de lângă Pompeii. Imaginile vorbesc de la sine. Foto

de: Ana Anițoiu
21 08. 2023

Arheologii au făcut o descoperire uimitoare într-o vilă romană aflată la aproximativ 600 de metri distanță față de zidurile vechiului Pompeii. Ministerul italian al Culturii a publicat mai multe imagini.

Descoperirea făcută de arheologi

Arheologii au folosit tehnica mulajului pentru a scoate la iveală mobilierul unei camere alocate sclavilor din vila romană aflată în localitatea Civita Giuliana.

Noua încăpere, cunoscută sub numele de camera „A”, este diferită de o alta, cea cunoscută sub numele de camera „C”, reconstruită în noiembrie 2021, în care erau amplasate trei paturi mici și care servea în același timp ca depozit.

Ceea ce a ieșit acum la iveală sugerează o ierarhie definită în cadrul camerelor servitorilor din Pompeii.

În timp ce unul dintre cele două paturi ce au fost descoperite în ultimele săptămâni este de același tip, extrem de simplu și fără saltea, ca și cel descoperit în 2021, celălalt este de un tip mai confortabil și mai scump, cunoscut în bibliografie sub numele de „pat cu căpătâi”.

Imaginile publicate de Ministerul italian al Culturii

Ce au mai găsit arheologii în cameră

Pe două dintre căpătâi se mai văd urme de decor roșu. Pe lângă cele două paturi, în camera recent descoperită se mai găsesc două dulapuri mici, de asemenea parțial păstrate sub formă de mulaje, o serie de amfore și vase ceramice și diverse unelte, printre care se numără o sapă de fier.

Între timp, microexcavarea vaselor și a amforelor din camera „C” a dezvăluit prezența a cel puțin trei rozătoare: doi șoareci mici într-o amforă și un șobolan într-un ulcior, poziționat sub unul dintre paturi și din care se pare că animalul încerca să scape atunci când a murit în timpul erupției vulcanului.

Aceste detalii subliniază încă o dată condițiile precare și deloc igienice în care obișnuia să trăiască societatea din Pompeii, înainte ca vulcanul Vezuviu să erupă și să transforme totul în cenușă.

”Ceea ce aflăm despre condițiile materiale și organizarea socială a vremii deschide noi orizonturi pentru studiile istorice și arheologice. Parcul Pompeii este unnic, și întreaga lume ne invidiază pentru el.

Acum că operațiunea Marele Pompeii s-a încheiat, avem în vedere noi inițiative și noi finanțări pentru a continua cercetarea și protecția”, a transmis ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano.